4 Kasım 2012 Pazar

Sarımsak Turşusu.Sir Turşhi -Elmas Madeni

          KÖMÜRLÜKTEKİ KİRLİ AMA YALNIZ ELMAS MADENİM

Sizin için sabah sabah(uyku tutmadı sabah 7 de pazar sabahı ayaktayım) pijamalarla kömürlüğe inip hem kavonozu görüntülediğime inanamıyorumBlog için herşey yapılıyor.Komşular görse bu kadın elinde fotoğraf makinesi ile pijamalarla nereye gidiyo herhalde delirdi deseler yeridir:)))Hadi yukarıyada alayım bir karede içinden sarımsakları çıkarıp çekeyim dedim sabah sabah hem elim hemde mutfak beter koktu:)))
Bu aşağıdaki kayıt 2010 da yapılmıştır merak ettiğiniz için tarifi tekrar yenilemek istedim...


Bu turşunun tarifinı sevgili Nurhan ablamdan aldım.http://turkuaz37.blogcu.com/ Onun eşi İranlıdır.Bu turşuyu iyiki bize tattırdılar.Şimdi ailece müptelası olduk.Özellikle balıkla birlikte yenildiğinde tadı çok güzel oluyor...Yapılışı çok kolay fakat beklemesi çok zor.....Çünkü en iyi kıvama gelmesi ve asıl makbulü sıkı durun tam 7 yıl sürüyor.Allah o günü görmemimizi nasip ederse bende ilk turşumu 2008 yılının Eylül ayında kurdum.Yani 2015 te açıcam.Ve hersene iki büyük kavonoz kuruyorum.Birini 7 yıl  bekletmek diğerinide 1 yıl (ama her yıl 2 kavonoz fazla geldi tabii aşağısı kömürlük kavonozdan geçilmiyor.Sadece balıkla yenilince hemen tükenmiyor,gerçi ben sevenlere merak edenlerede vermek için fazla yapmıştım,ama veremedim kimselere.Birde ben en büyük kavonozlarda yapmışım.Bizim Dilara  (Nurhan ablanın kızı) çeyizine istiyor anesinden şimdi yapsan 7 yıl sonra yeriz diyor :))) bende kızıma şimdiden kuruyorum çeyizinde oda olsun okadar çok seviyor ki:)))))..Aslında istenilen sonuç bir yılda mümkün olmuyor...Ama biz bu tattan uzak durmak istemiyoruz.Bir yılda sarımsağın tadı hala keskin oluyor,Tadı anlaşılıyor.Fakat 2 yıl ve 4 yıl bekleyen sarımsağı görüntüsünü görmezseniz mümkün değil onun sarımsak olduğunu anlamazsınız.Ben hala yediyıllık bir turşu yemedim ama komşumun tattırdığı turşu 4 yıllıktı ve enfesti.İlk yediğinde eşim hiç beğenmedi.Ben bunu asla ağzıma koymam dedi sarımsağı kokusundan dolayı pek sevmez ama şimdi balıkla yemenin keyfini oda aldı.Ozamanlar kızım 1,5 yaşındaydı ve yediriyordum onada balıkla...Şimdi sırf bu turşuyu yesin diye balık yapmamızı istiyor bizden.Kızım şuan 4 yaşında (şimdi 6 yaşında)oda bende çok sık hastalanmıyoruz.Ben bunu bu turşuya bağlıyorum.Bu elmas madenine ben ona bu ismi verdim.Çünkü çok kıymetli hem beklemesinden dolayı hemde tadından dolayı....Geçen yıl aklıma bu turşunun daha hızlı olması için bir fikir geldi...Bu turşuyu balzamik sirkesi ile yapmak.Ve istediğim sonuç bir yıl sonra oldu sanki normal sirkeyle yapmışımda 2 yıl sonra açılmış gibi oldu.Balzamik sirke etkisini hızlandırdı.İki yıl önce yaptığım turşumu yazlığa götürdüm ve bu yaz onu balıkla afiyetle yedik ve gerisinide getirmedim,nasılsa beklemesinden bir zarar gelmiyor ve seneyede orda tüketileceği için...:Eee orda turşu kalınca bende balzamik sirkeli olanı açtım ve sonuç mükemmel...Şimdi onu balık yaptığımızda yiyoruz.Ama ben bu senede normal sirke ile de sarımsak turşumu kurdum.Bukadar bahsettikten sonra gelelim bu sarımsak turşusunun elmas madeninin yapılışına...





Bu 2010 yılında ilk kurduğumdaki görüntüsü(şimdi bu kavonozda 2 yıllık olduğu için yenilebilir durumda rengide koyulaştı ama benim yiyecek çok turşum olunca buda 7 yıl bekleyecek olanlardan...)
SARIMSAK TURŞUSU


Özellikle büyük bir cam kavanoz uzun süre bekleyeceği için daha sağlıklıdır.
İri dişli sarımsak...Sarımsakları dişlere ayırmıyoruz ve kabuklarını soymuyoruz.Sadece sakalını alıyoruz(artık temizlenmişde mümkün)ve bir kat üstünden kabuk alıyoruz.Ne kadar yapmak isterseniz okadar sarımsağı kavanoza koyun ve sadece sirke ile doldurun.Başka hiçbirşeye gerek yok....Ağzını sıkıca kapayın.Mutlaka ne zaman yaptığınızı hatırlatacak tarihi bir etikete yazıp yapıştırın.

Balzamik sirkeli olan ise,


Burda diğerinden tek fark sarımsakları dişlere ayırmak.Kabuklar yine soyulmuyor.Dişlere ayırmanın sebebi süreyi hızlandırmak.Bu turşuyu ilk defa yapacağınız için küçük kavonozlara yapmanızı tavsiye ederim.Tadını bilmediğinizden dolayı yoksa bir sebebi yok tabii..Ben bu turşuyu herkeze anlatıyorum.Bende tadına bakanlar da yaptı tatmayanlar da yaptı okadar iyi anlatmışım ki meraktan kurdular turşuyu.Yemeye başlayanlar sonuçtan çok memnunlar.Umarım sizlerde merak edip kurarsınız ve seversiniz....
Not:Zevkler ve renkler değişkendir.Sarımsağı seven ama bunun tadını beğenmeyen ve yapıpta beğenmedim diyen sadece 2 kişi oldu biri annem biride eski komşum.Ama onun haricinde tattırdığım büyün çoğunluk çok sevdi ve kurdular...En çok şaşırdığım Cuma günü yaşanandı komşumuzun kızı Öykünün arkadaşı bizde yemeğe kaldı yemekte balık olduğunu söyledim.Çünkü çoğu coçuk sevmez olsun yerim dedi.Annesinden izin almak için aradım iyi olur evde balık yemiyor dedi.Hem balığı yedi hemde ben ve Öykü sayesinde sarımsak turşularından yedi inanamadım bu kadar radikal bir durum olurmu???8 yaşında hiç bilmediği bir tat keskin ve sarımsak ağzına koymadığı bir yemekle balıkla yedi..Eeeee artık ne duruyorsunuz hemen işe girişin ve 3 küçük kavonoz kurun isterseniz birini balzamiklede yapın daha çabuk yeme şansınız olur...Ben ilk balzamikle yaptığımı mama kavonozları ile yapmıştım neme lazım beğenmezsem diye.Daha sonraki sene tadını beğenince kavonozu büyük tuttum.Yaptığımın doğru olduğunu biliyordum.Balzamiğin fermantosyon usülü ile olduğunu okumuştum.Eee ozamanda sirke ile yapanda renginin koyulaşmasından ve tadının balzamiğe benzemesinden bu sonucun başarı ile sonuçlanacağı kesindi....
İyi pazarlar....

16 yorum :

  1. sarımsak turşusu hazır alıyoruz ama yapmadım ben hiç canım.senin turşu çok güzel .ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. çok değişik bir tuşu olsa gerek,,merak ettim şimdi..canım bu arada diğer tariflerin,pastaların de gün geçtikçe güzelleşiyor ellerine sağlık ..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    ellerine sağlık. Adını bile duymamıştım.Çok enteresan geldi. Sarımsağı yemekte sevmeme rağmen yoğurda bile kokuyor diye koyamayanlardanım. Bir de turşusu olunca buram buram kokar diye düşünürdüm ama bu bekleme süresi demek ki evrim değiştirtiyor ona.Merak ettim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  4. 7 yıllık turşu,çok etkilendim,biraz kavanoz boşaltıktan sonra ,yaparım,benim yiyebilme şansım olur mu bilmem ,çocuklar yesin ,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  5. Karanlık ve serin bir yerde ne kadar uzun süre kalırsa o kadar iyi diyorlar değilmi pozitifim. Ellerine sağlık kuzum.Taze balıklarla afiyetle ye..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Sağol canım deneyecem bakalım inşallah Allah izin verirse yedi yıl sonra yeriz artık:))

    YanıtlaSil
  7. Ben bunu görürde dururmuyum,yarın ilk iş bunu yapamak olucak..
    O kadar sene nasıl beklerim bilmiyorum ama yapımı çok basit ve ne kaybederin..
    Beklesin bir köşede..:))
    Canım ellerine sağlık.
    Benim makinamı sormuşsun,kusura bakama hemen yazamadım,makinam Nikon D90..:)))

    YanıtlaSil
  8. ben hiç yemedim ama çokta merak ettim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Çok ilginç geldi bana ve öyle güzel anlatmışsınız ki tadına bakmadan olmaz. En kısa zamanda ben de deneyeceğim her türlü lezzete açık birisi olarak şimdiden beğeneceğimi sanıyorum.
    ozlemkan

    YanıtlaSil
  10. blog için her şey mübahtır :)sarımsak turşusunu duymuştum ama bu kadar bekletildiğini bilmiyordum.ellerine sağlık canım,afiyetle tüketin...

    YanıtlaSil
  11. Bende duydum tursusunu, hatta arkadaslar ikram etti ama yemedim, bilse idim bunca zahmeti var bunca yil bekletiliyor yerdim sarimsak hurmetine :)))afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  12. çok ilginç bir turşuymuş ilk defa duydum 7 yıl bekleyen bir turşu.tadınıda merak ettim şimdi.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Sizi gerçekten merak ediyorum. İnşallah ters bir şey yoktur. Lütfen bloğunuza sağlıklı olarak geri dönün.

    YanıtlaSil
  14. Canımmmmmmm sen benden de fazla kayboldun ortalıklardan nerelerdesin...

    YanıtlaSil
  15. Ayçacığım hep gelip yorum yazıyorum ama çıkmıyor umarım bu defa çıkar canım?..
    Yorumlarını özlüyorum sen gel lütfen özletme.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. offfff bayilirim afiyetler olsun..

    YanıtlaSil