4 Ağustos 2015 Salı

Akşam Kahvaltıları da Yörsanla Güzel



Ben çalışmaya başladığımdan beri haftada bir kez akşam yemeklerini mutlaka kahvaltı ile geçiştiriyoruz.Tabii benim hiç bir zaman geçiştirmeli bir kahvaltım olamaz.Çocukluğumdan beri hep hafta sonları biz çok çeşitli zengin bir kahvaltı yapardık.Rahmetli babacım haftada bir gün evde olunca dinleneceği yerde pazar sabahı erken kalkar Eyüp çarşısına çıkar kendisi Afyonlu olunca Afyon kaymağından tutunda bal en az 2 çeşit peynir mutlaka olurdu.Bir tek hamur işi börek poğaça olmazdı kendisi zaten hafta içi poğaça yada simit yediği için onları almazdı.Ben büyümeye başlayınca ve mutfak ile ilgim alakam artınca kendimce bir şeyler yapıp babama yardım ederdim.İşte bu tarifini vereceğim tarifte çocukluğumdan beri yaptığım oldukça pratik bir börek tarifi çok kez yapıp fotoğraflamış ve tarifini vermişimdir.Ama bu vereceğim tarifi paylaşmamıştım sizinle.
Yazlık komşumuzdan küçükken öğrendiğim bu tarifi çoğu kez başka başka iç malzemelerle farklı pişirme yöntemlerle yapmışımdır.Ama eşimin teyzesinden son yıllarda öğrendiğim bir püf noktası varki eğer peynirli börek yapacaksam 3 çeşit peyniri karıştırıp aynı anda kullanıyorum.Evet püf noktası bu...Eşimin teyzesi çok güzel çökelekli börek yapar tarifini alırım ama bir türlü benimki onun yaptığı gibi olmaz en son gittiğimde geçen yaz kendisinin 3 çeşit peynir koyduğunu söyledi.Ve bingo farklılık burda idi.Eğer çökelekli yaparsam çökelek,normal beyaz peynir ve kaşarpeyniri kullanıyorum.Bu sefer yaptığım lavaşlı böreğe hem #yörsan beyaz peynir hem #yörsan tam yağlı peynir ve #yörsan kaşarpeynirini karıştırıp yaptım.İşte şimdi tarif...
Yörsanın peynir çeşitlerini burdan bulabilirsiniz.http://yorsan.com.tr/


                                                     Hep yufkadan yaptığım Tencere Böreği
                                                     Eriyen peynir görüntüsünü görüyorsunuzdur
                                                         ve Lavaşdan yaptığım Tencere Böreği


Lavaşdan Tencere Böreği

1 yufka
4-5 lavaş [Çiğ köftelerin yanında verilen lavaş dan yaptım ben, marketten alınan ile de yapılabilir)
bir kase içerisinde karıştırılacak yarım çay bardağı su yarım çay bardağı #yörsan süt ve yarım çay bardağı sıvı yağ
bir kasede karıştırılacak #yörsan kaşar peyniri, #yörsan tam yağlı peynir ve #yörsan beyaz peyniri karıştırın.
Bu börek aslında en güzel Çelik tencerede oluyor.Bende öyle öğrenmişdim.Ama evde yayvan çelik tencerem olmadığı için ve pratik olduğu için teflon tavada yapıyorum.Bu sene yazlıkdan dönerken orda bir tane var onu getirirken getirmeyi düşünüyorum.
Tavanın dibine sıvıyağ sürün ve yufkanın yarısını döşeyin ve sıvı karışımdan az az döküp yayın ve peyniri çok az serpin lavaş bitene kadar devam edin ve en üstte de kalan yarım yufkayı serin ve üstünede az sıvıyağ sürün kısık ateşte ara ara çevirerek pişirin ve pişince kapağı açın biraz kıtırlaşsın  ve servise hazır. Sizde böreklerinize üç çeşit peynir mutlaka koyun farkı göreceksiniz. Afiyet olsun.



2 yorum :

  1. tam çalışan hanımlara göre tarifler gerçekten çok pratik ellerine sağlık. Ayça cığım.

    YanıtlaSil
  2. Ayça'cım börek olsunda neli olursa olsun..Bir ara çivil peynirini ve örgü peyniri çok yerdim..Sonrada evde ne kadar peynir varsa büyük kenarli bi tepsiye karistirir börek yapardim..cesit cesit yapar dondurucuya atardim..Ellerine sağlık sevfiler.

    YanıtlaSil