3 Aralık 2011 Cumartesi

AŞURE AYI GELDİ!!!!!

Selamlar herkeze,
Uzun zaman oldu sizlerle bir tarif paylaşmayalı....Aslında okadar çok biriktilerki ama ben en yenisinden bugün yaptığım aşurenin tarifini vericem sizlere.Nasıl severim aşureyi hele bide güzel kıvamlı yapılmışsa masraftan kaçınmadan herşeyi bol bol konulmuşsa yemeden duramam...Bende herşeyi bol bol koydum...Dünden beri malzemeleri tedarik ediyorum marketlerde aşure standı yapılmış ama dün buranın pazarıydı ve çevre köylerden çok gelen oluyor ilçeye marketlerde biri varsa diğeri yok.Dün akşam spordan çıktım eşimle market market gezdim.Gündüz pazardan buğdayı ve fasulyeyi aldım.Akşamda kuruyemiş ,şekeri ve kurumeyveleri dağıtmak için kaseleri...
İlk yapışım onun için benim için önemli...eşim senelerdir söyler yapalım diye hep üşenirdim zorda değilmiş...Kızı olanın yapması gerekliymiş evin bereketiymiş ve yedi kişiye verilirmiş bende öyle yaptım...Komşularıma ve sevdiğim üç arkadaşıma verdim..Gelelim tarifine....

AŞURE
500 gr buğday
1.5 kg şeker
1 bardak nohut
1 bardak kuru fasulye
1 bardak kuru üzüm
yarım bardak kayısı
yarım bardak incir
1 çay bardağı pirinç
3-4 tane karanfil
1 portakal kabuğu
1 doğranmış elma
yarım çaybardağı süt
100 gr fındık
100 gr ceviz yarısını  içine yarısını üstüne süs yaptım
üstüne badem,kuş üzümü,nar,ceviz ve tarçın
Dün gece buğdayı yıkadım ve üstünü geçecek kadar su koyup haşladım yarım saat kadar haşladıktan sonra,tencerenin kapağını kapadıktan sonra bir battaniyeye sarıp sabaha kadar şişip lapa olmasını bekledim ve böylelikle bugün daha çabuk pişti.Ve yine dün gece nohut ve fasulyeyi ıslattım.Sabah ilk işim onları haşlamak oldu ben beraber düdüklüde yarım saat pişirdim ama dileyen ayrı ayrıda yapabilir böylelikle zamandan tasarruf yaptım tabii...
Nohut ve fasulye pişince buğdayı süzdüm nerdeyse pişmişlerdi burda bir püf noktası var eğer buğday soğumuşsa soğuk su koyulmalı ama eğer sıcak ise sıcak su koyup tencerede kaynatmaya başlıyoruz  bu arada portakal kabuklarını suda kaynattım ve acı sularını attım, kaynamaya başlayınca pirinci ilave ettim karanfili koydum,onlar iyice haşlanınca haşlanan nohut ve fasulyeyi ileve ettim daha sonra şekeri,portakal kabuğunu elmayı da attım içine iyice fokurdattım ve kıvamı gözüme doğru geldiğinde yani biraz suyu özleşti şekeride iyidi ocağın altını kapattım.Şeker daha azda konulabilir ama ben kuru meyveleri az koyduğum için içine şekeri fazla ilave ettim.Aşurenin altını kapatınca sütü kuruyemişleri ve kurumeyveleride ilave ettim.Daha sonra boşaltım kaselere başladım üstünü süslemeye kızımda bana yardım etti ve nerdeyse yarım saatte işimiz bitti...Gerçekten buğday akşamdan haşlanınca aşure yapmak kolaymış...Denerseniz sizede afiyet olsun eviniz bereketli olsun Allah kabul etsin....Görüşmek üzere....
 

2 yorum :

  1. Canım,
    öncelikle Allah kabul etsin. Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık...
    allah kabul etsin inşallah..
    bereket dolu bir yıl olsun..
    muhabbetle..
    :)

    YanıtlaSil