31 Ocak 2011 Pazartesi

Buda Benim Kahvaltı Sofram



Bu kahvaltı sofram benim kahvaltı günümden bir görüntü.Sofrada neler vardı,peynir,zeytin,bal,közlenmiş yeşil biber,domates,salatalık,roka,maydonoz,havuç salatası kuru domatesli ekmek.Özel soslu patates salatası.Ve ayva tatlısı...
Patates Salatası
Ben bu salatanın tarifini blogcu Aynur abladan aldım.http://papatya68.blogspot.com/Kendisi oğlunu Türkiye'ye uğurlarken yaptığı kahvaltı sofrasında bu patates salatası sosunu yapmış.Ama o klasik patates salatasının üstüne döktüğünü belirtmişti ben sabah kahvaltısında soğanlı patates salatasını tercih etmediğimden sadece patesi haşlayıp bu sosu üstüne döküyorum.İkinci yapışım bu salatayı kahvaltı soframda ikisindede çok güzel tepkiler aldım.Arkadaşlarım çok beğendi.4-5 patatesi ben kabuklarını soyduktan sonra küçük doğrayıp az suda kapağı kapalı haşlıyorum.Kimyon,tuz ve zeytinyağı,4 yemek kaşığı mayonez,2 yemek kaşığı yoğurt,6-7 dal maydonoz.
Patatesi haşlayıp süzdükten sonra kimyon,zeytinyağ ve tuzla harmanlıyalım ve onu bir kenarda bekletelim.Rondoda mayonez,yoğurt ve maydonozu robottan geçirelim.Buzdolabında biraz bekletelim.Her ikiside soğuduktan sonra karıştıralım..
Kuru Domatesli kekikli soğanlı ekmek
6-7 Kuru domatesi biraz ılık suda bekletelim.10 dakika sonra sudan çıkaralım.Küçük bir soğanı küçük küçük keselim.Ekmek makinesine unu,yağı sütü,suyu ve mayayı koyalım ilk karıştırmadan sonra duyulan zilden sonra domatesi,kekiği,soğanı ben bir kapta karıştırıp ilave ettim.3 saat sonra güzel kokulu bir ekmek oluyor.

Börek

Betül'ün Avcı Böreği
Bu böreğe bu ismi vermemin sebebi kuzenimin yaptığı böreğin diğer avcı böreklerinden farklı olması.Bizim bildiğimiz avcı böreklerinde kıymalı harçta birazda bulgur vardır.Ve çoğunlukla fırında pişirilir.Betül'ün avcı böreğinin içi sarıyer böreğine benziyor ve kızartılıyor.Gelelim tarifine;


4 yufka,250 gr kıyma,2 tane soğan,2 yumurta sarısı,1 bardak galeta unu,2 yemek kaşığı kuşüzümü,nane,karabiber,kimyon,yenibahar,tuz kızartmak için sıvıyağ. Soğan ve kıymayı baharatlarla kavurup pişirelim.Soğuduktan sonra,1Yufkayı ikiye keselim arasına yağ ve sudan bir karışım yapıp sürelim.6 yada 8 parçaya keselim.İçine malzemeyi koyduktan sonra paçanga böreği gibi saralım.Önce yumurtanın sarısına sonra galeta ununa bulayıp kızartalım.Sıcakken servis yapalım.Afiyet olsun...

21 Ocak 2011 Cuma

Çorbalar

Yayla Çorbası
Bu çorba diğer yayla çorbasından farklı ve daha lezzetli...Farkı pirinç yerine arpa şehriyesi ile yapılıyor ve unda kavruluyor.Bu çorbayı geçen bahar Dubaide kuzenimde yemiştim ve çok sevmiştim.Ama bir türlü yapamamıştım geldikten sonra.Babamın vefatıyla haliyle evde 7 gün yemek yapıldı.Yengemde bu çorbayı yaptı.Herkez çok beğendi.Bende evime dönünce yaptım.Gelelim tarifine,
1çay bardağı arpa şehriyesi,1 su bardağı yoğurt
1 tane yumurta,2 kaşık un, 1 yemek kaşığı margarin,1 yemek kaşığı sıvı yağ
Varsa tavuk suyu, yoksa tavuk bulyon,nane,pulbiber,tuz
2 kaşık unu yağlarla kavuralım ve tavuk suyunu ilave edelim yavaş yavaş.
Bende hazır buzlukta tavuksuyu vardı,ona bir tanede tavuk bulyon ilave edip birazda suyla kaynattım.Kaynayınca içine arpa şehriyesini ilave edelim,derin bir kasede yumurta ve yoğurdu çırpalım.Yavaş yavaş kaynayan sudan bu yoğurtlu sosa ilave edelim.Sosu sıcak hale getirelimki,tencereye döktüğümüzde yoğurt kesilmesin.Ilınan sosu yavaş yavaş tencereye dökelim.İçine tuz, nane ve pulbiberide ilave edip servis edelim.Umarım iyi anlatabilmişimdir.Buaralar düşündüklerimi zor dile döküyorum.Umarım en kısa zamanda yaparsınız.Bu soğuk günlerde içinizi ısıtır.Afiyet olsun...

4 Ocak 2011 Salı

Portakal Pelteli Parfe

Daha önce buda benim kahvaltı sofram adı altındaki tariflerimin içinde fotoğrafı olupta tarifi olmayan portakal parfeli pelte tarifimi ''HOBİDÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ ''9'' MANDALİNA VE PORTAKALLI LEZZETLER'' Etkinliğine gönderiyorum.İlk katıldığım etkinlik umarım bu etkinlik sayesinde izleyici ve arkadaşlarım çoğalır.Banada şans getirir.Umarım sizde bu etkinliğe katılırsınız.http://mandalincikmazi.blogspot.com/ Yıldız hanım umarım etkinliğiniz istediğiniz gibi geçer.
PORTAKAL PELTELİ PARFE''HOBİDÜNYAM YEMEK ETKİNLİĞİ ''9'' MANDALİNA VE PORTAKALLI LEZZETLER''
                                              2 paket çikolatalı puding
                                               5 su bardağı süt
                                               2 paket kakaolu bisküvi
                                                    PARFE     İÇİN
                                                1litre portakal suyu.
                                             4-5 kaşık mısır nişastası
                                                 2 çaybardağı şeker
Önce portakallı pelteyi yapmalıyızki tatlımızın üstüne soğutulmuş olarak     dökmeliyiz.
Portakal suyunu,nişastayı ve şekeri bir tencerede  pişirelim.Ve soğutalım.
Pudingi pişirip biraz borcama dökelim.Üstüne kakaolu bisküvileri dizelim.
Malzeme bitinceye kadar bu işlemi tekrar edelim.
Hazırladığımız bu pudingli parfeyi ılındıktan sonra buzdolabına koyalım soğuması için.Daha sonra portakallı pelteyide parfeye dökelim ve tekrar buzdolabında soğutalım.En az bir gün önce yapılırsa servisi kolay tadı da daha  güzel oluyor.Şimdiden afiyet olsun herkeze...Ayrıca etkinliktede çok güzel tarifler var allah sağlık sıhat verdiği sürece hepsini yapar deneriz inşallah.Ağzınızın tadı hiç bozulmasın...                                   
                             

Mersin Kebabı(Başamel Soslu Sebzeli Tavuk)

Daha önce yaptığım ama bir türlü paylaşamadığım bir tarif.Çok sık yaparım.Çalışma hayatımda keşfettiğim hemen iş yerimin yanıbaşındaki esnaf lokantasının bence bir numaralı yemeğiydi.Adı Mersin Kebabı ama Mersinin böyle bir yemeği yok.Tamamen kalmış malzemelerden ertesi güne ne yapabilirimden yola çıkılmış.Ama ben böyle yapmıyorum tabi...Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.Şimdiden afiyet olsun..
Mersin Kebabı
4 adet küçük kuşbaşı dilimlenmiş tavuk göğsü
1 büyük havuç
1 büyük patates
yarım su bardağı konserve bezelye
1adet tavuk bulyon,karabiber,bir tutam zerdeçal,tuz.sıvı yağ
Başamel sosu için,
1,5 bardak su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
Yarım bardak kaşarpeyniri
50 gr margarin,tuz
Önce sırasıyla havuç,patates,kavrulur sonra tavuk ilave edilir.Bulyon ve baharatlarda konulduktan sonra bezelyelerde ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp ateşin altı söndürülür.Bekletilir.
Diğer yandan yağ ve un kavrulur içine süt konulur başamel sosda yapılır.
Bir borcama hazırlanan tavuk harcı konulur.Üstüne de başamel sos dökülür ve kaşarpeyniriyle de kapatılır.175 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

Lahana Dolmasına Yeni Bir Alternatif


Lahana Dolması
Bana lahana dolması yapmak bir işkence gelir.Haşlaması zor yırtılmaması için çok çaba sarf etmek gereklidir.Yedi yıllık evliliğimde üç kere pişirmişimdir.Ama yemesini çok severim.Anneme yada kayınvaldeme bana geldiklerinde yada oraya gittiğimde mutlaka yaptırırım.Geçen sene kuzenimde böyle yedikten sonra artık çok rahatlıkla bu yöntemle yapıyorum.Bu tarifi yengemden öğrenmiştim ama gözümle görmeyince anlayamamıştım...Lahanaları haşlıyorsunuz derin bir tepsiye soğuk su koyuyorum ben haşlanan lahana yapraklarını bu tepsiye koyuyorum.Gelelim içinin hazırlanmasına biz iki buçuk kişiyiz...Kızım daha 4 yaşında o yüzden 250 gr kıyma bize yetiyor.Yarım su bardağı pirinç, 1 büyük kuru soğan,1 yemek kaşığı domates salçası,1 yemek kaşığı acı biber salçası karabiber ve tuz.Hepsi bu, harcı yoğururum ben özleşmesi için birazda bekletirim pirinçler şişsin diye zaten lahana haşlarken onu daha önce yapmış olduğumdan hazır olur.Bir kaseye 1 yaprak lahanayı dışarıya sarkıtarak koyun içine harçtan koyun tencereye ters çevirin.Ben tencerenin altına lahanaların sert kısımlarını damarlı kısımlarınıda seriyorum.Hem onlarda yenmiş oluyor.Ziyan olmuyor..Üstüne salçalı su gezdirin yağını koyup kısık ateşte pişirin.Afiyet olsun...

Yeni Yıl Sofram

Tiramisu
1paket hazır çikolatalı hazır kek
1 bardak bol şekerli nescafe
1 kutu labne peyniri
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı şeker
2 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
Üzerine serpmek için
2 yemek kaşığı kakao
Pasta kekinin iki tarafı nescafeyle ıslatılır.Süt,un şeker ve yumurtayla krema yapılır biraz ılındıktan sonra labne ilave edilir ve mikserle 1-2 dakika karıştırılır.Pastanın arasına kremanın yarısı dökülür diğer pastanın yarısıda üstüne konulur.Krema dökülür ve en sonda kakao ilave edilir .1 gece buzdolabında beklemesini tavsiye ederim.Afiyet olsun...

3 Ocak 2011 Pazartesi

Yeni Yıl Sofram

Çok uzun zamandır blogumla ilgilenemedim.29 Ekimde fotoğraf makinem bozuldu.Katılmayı planladığım etkinliklere katılamadım söz verdiğim arkadaşlardan özür diliyorum.Sağlık sebeplerinden dolayı da1.5 aydır şehir dışındaydım.Ama artık evimdeyim.Bu geçen zamanda en güzel şey hala olmamdı.Harika bir yeğenim oldu.Allah onu nazarlardan korusun anasına babasına bağışlasın ve hayırlı bir evlat olsun.Derin ailemize hoşgeldin....Çok güzel bir duyguymuş,insanın kardeşinin çocuğu olması...Nasıl özledim onu şimdiden....İkinci güzel olan şeyde kızımın 4.yaşına girmesi prensesimin doğumgününü eşimin çalıştığı fabrikanın lokalinde hazırladım.Evde herşeyi hazırladım ve orda arkadaşlarıyla güzel bir parti yaptık.Arkadaşlarına verilmek üzere hediye hazırladım.Yeğenimin mevlüdünde gelen misafirlere verilmek üzere ayıcıklı kurabiye yapmıştım onları tek tek jelatinleyip üstüne hoşgeldin Derin bebek yazmıştık kızımda aynısından istedi ve yaptım.Fakat fotoğraf makinemiz yeni olduğundan eşim çekilmiş fotoğrafları yanlışlıkla silmiş:(( ama allahtan arkadaşta bir kaçtane fotoğraf vardı hatıra olarak en azından seviniyorum ya hiç olmasaydı...İşte dostlar böyle bugün daha önce yaptığım ama zaman bulamadığım için koyamadığım tariflerde olacak umarım sizde yapar afiyetle yersiniz...
Tavuk Ciğerli İç Pilav
200gr tavuk ciğeri yıkanıp haşlanacak.Küçük doğranacak
2 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı sıcak su
4-5 adet taze soğan minik minik doğranmış
Bir tutam nane,yenibahar,çaykaşığı ucuyla tarçın
1yemek kaşığı dolu dolu kuş üzümü
1 yemek kaşığı dereotu
Tuz ve karabiber ,hem biraz tereyağı ve biraz sıvı yağ
Pirinçler ıslatılırken Pilavı yapacağımız teflon tencerede yağ ile birlikte ciğer karabiber ve tuz ile sotelenir rengi değişince taze soğan ilave edilir.Pirinç yıkanıp süzülür tencereye ilave edilir ve kavrulur baharatlar ilave edilir en son dereotuda konulur sıcak 2 bardak su ilave edilir.Ağzı kapatılan tencerenin de altıda kısılır ve pişirilir.Ben bu pilavın altına yufkada koyuyorum.Ters çeviriyorum pişince enfes bir görüntü oluyo ama yeniyılda yapmadım.Afiyet olsun...