16 Ocak 2012 Pazartesi

Nihayet Kar Bugün Bizim Bahçeyede Düştü




Çaycuma-Zonguldak
Bugün sabah 7 de kalkıp perdeyi açıp bu manzarayı görünce çocuklar gibi sevindim.Eşimi kızımı sevinçle kaldırıyorum.Kalkın kar nihayet yağdı diye:))Kızım sabahları okula giderken mızmız kalkar ama bu sabah kar yağdı deyince nasıl bir sevinçle kalktı.Özlemişiz gerçekten küresel ısınma yüzünden kış ayınıda unutmuştuk.Kar yağmasını karla nasıl yaşamayı unutmuşuz.Ben yokuşta oturuyorum.Yukarda hem köyler hemde hastane var.Sabah ambulansmı kaza geçirmedi köyden gelen servis arabalarımı çarpışmadı,düşen düşene ama ben çok mutluyum umarım biraz kar yağışı devam eder.
Ben geçen hafta ödül günümde yaptığım sarımsaklı köfte ve çin makarnası yada kızımın adını çin yemeği olarak değiştirdiği tarifi paylaşıcam sizinle umarım sizlerde yapar afiyetle yersiniz.

Çin Makarnası yada  Çin Yemeği
Eğer bulabilirseniz noddle(çin makarnası)yada yassı uzun spagetti pastavillanın linguesi bunun için uygundur.
200 gr tavuk göğsü
2 Havuç
2 Kırmızı biber
5-6 tana taze soğan
2 tane çarliston biber
yarım su bardağı konserve soya filizi
bir miktar lahana turşusu 6-7 parça olabilir
soya sosu,zencefil,sıvıyağ
Makarnayı haşlayın süzün,Tüm malzemeleri jülyen kesin.Tavada önce havuç sonra biber sonra tavuk pişirilir zencefil ilave edilir.Daha sonra diğer malzemeler katılır karıştırılır.Soya sosu arzuya göre miktarı ayarlanarak ilave edilir ve en sonra süzülmüş makarnada ilave edilir.Servise hazır.


Sarımsaklı Köfte(Kürt Köftesi-Fellah Köftesi)
Birçok adı var gördüğünüz üzere ama
lezzetine diyecek yok.
Hem okadarda besleyici çocuklar içinde faydalı olduğunu düşünüyorum.
1 su bardağı ince bulgur ben bu sefer yarısını yarma ile tamamladım sevgili arkadaşım Sevinç abla Malatya'dan getirdi benim için.
1.5 su bardağı un
1 yumurta
yarım su bardağı su
sosu için
5-6 domates ben yazın yaptığım konservelerimden harcadım yarım litrelik kavanozun tamamını kullandım.Size tavsiyem sizde marketlerdeki domates konservelerinden faydalanın.Aksi takdirde bu mevsimdeki domatesler asla lezzetli değil üstelik zararlı.
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kimyon,bol olunca daha çok lezzetli oluyor.
yarım demet maydonoz ufak ufak doğranacak,yarım sıkılmış limon
sıvıyağ,salça tuz
İlk önce Fellah köftesini hazırlıyoruz.
Bulguru üzeri geçecek kadar sıcak su ile kapağını kapatabileceğimiz bir kapta ıslatıyoruz 10 dakika.
Daha sonra un yumurta su ve tuzu katıp yoğuruyoruz.Elimizi bir kaseye doldurduğumuz su ile sürekli ıslatarak köfteden fındıktan biraz daha büyük  parçalar alıp elimizle yuvarlayıp ortasını küçük parmağımızla bastırıyoruz.Yaptıklarımızı unlu bir tepsiye koyup arada sırada tüm un dağılsın köfteler birbirine yapışmasın diye sallıyoruz,gerekirse un ilave ediyoruz.Tüm köfteler bitince,orta büyüklükte bir tencereye su doldurup içine biraz tuz varsa limon tuzu ile kaynayan suya atıyoruz.Köfteler pişince süzüp sudan geçiriyoruz.Köfteler pişerken sosu hazırlayın,tencerede yağ ,domates 1-2 yemek kaşığı salça,tuz ve kimyon karıştırılır.Sos kaynayınca pişen köfteleri artık sosa ilave edebiliriz ve bir iki çevirdikten sonra maydonoz ve limonuda katıyoruz sosa ve kaynayınca artık bir servis tabağına alıp ilk sıcağı çıkınca servis edip afiyetle yiyebilirsiniz...

20 yorum :

  1. Merhabalar,
    Çok şükür gece de bize geldi kar,özlemişimm:))
    Her 2 lezzet de harika görünüyor.Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba canım,
    e-mail atıcaktım,adresini göremedim.
    Sevgi dolu yorumların için çok teşekkür ediyorum.
    İyiki blog açmışım,Sizlerle tanıştım.
    Ben kdz Ereğli de oturuyorum.Yine de yakınız inşallah bir gün nasip olur da buluşur tanışırız.
    Zonguldakta da bloger arkadaşlar var.Benim bildiklerim;
    Nurayca tasarımlar
    Filizce lezzetler
    Kozlu da da; Mutfağa buyrun pasta börek tatlı daha neler
    neler.
    Benim üyeler arasından bulup üye olursun.
    Hep birlikte bol paylaşımlarda bulunmak üzere sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdayım:)) Seval hakkımda konuşuyormuşsun,kuşlar söyledi:))))

      Sil
  3. Fellah köftesi benim damak zevkime çok uyar teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  4. Serap hanım ben teşekkür ederim....yapmasıda zevkli yemeside...

    YanıtlaSil
  5. slm canım.ziyeretin için çok teşkkk ederim.tanıştığıma çok memnun oldum.ewet aslanda zonguldakta doğdum orda büyüdüm ama kısmet işte.şimdi buradayım.kozludaydım ben ama çaycumayada çok giderdik.blogun çok güzel cnaım.bende herzaman beklerim.çok öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,kar manzarası çok güzel,az önce malesef pazaryeri çöktü ,tüm kar keyfi yerini üzüntü aldı:(( iki kişi vefat etmiş,ihmaller zinciri,Son il olduğu içinmidir nedir denetleme eksik,dün inanırmısın kaldırım denilen şey yoktu zaten zor yürüdüm,belediye hiç çalışmıyor.Akşam eve dönerken ana caddeyi açmak için bir araç nihayet göreve çıkmıştı.Arkasında tuzlama aracı yok.İşte büyük şehirle aradaki kocamann fark bu .Ankarada gece yarısı kar yağardı,belediye ekipleri anında görevde,kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz birilerinin artık lütfen vazifesini yerine getirmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. offf çok kötü olmuş gerçektende..bende İstanbulda doğmuş yaşamış biri olarak burda yaşananlara anlam veremiyorum karın yağdığı ilk gün hastane yokuşundayım ben ambulanslar köyden gelen servis arabaları hepsi kaza yaptı belediye saat 9.30 da anca tuz döktü..iş işten geçti yani...ama küçük yerde oturmanında çok avantajları var seviyorum burayı....

      Sil
    2. Burda tuzlama yoktu,hayat felç halada öyle belediye sınıfta kaldı.Avantajlar konusunda haklısın:)) küçük bir örnek Ankarada pırasayı saatlerce pişiremezdim,burda 5 dk da süper oluyor:))) herşey taze,akrabalar var canımız sıkılmıyor,zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum :) En güzeli galiba yaşadığımız her anın tadını çıkarmak nerde nasıl olmuş önemi yok:)

      Sil
  7. Sarımsaklı köfteyi çok severim,tansiyon problemim olmasına rağmen arada çok canım çekerse yapıyorum,ellerine sağlık nefis görünüyorlar,tanıştığımıza çok sevindim ,görüşmek üzere sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Yorumları kontrol ettim,spamlarıda herhalde yorumun kaydolmamış...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuray hanım ogün çok kar yağıyordu burda ve net çok yavaştı Filiz hanımada bir türlü bırakamadım tanışamadım ogün dün bıraktım ama buara pek giremedi herhalde..size dükkanınız nerede diye yazmıştım Emral çarşısındamı diye sormuştum acaba eski kayıtlaramı yazdım çünkü ben bir bloğa girince eski kayıtlarada çok bakar yorum yazarım.

      Sil
    2. Benim dükkanım yok :)) Sanal dükkanlarım var,http://www.pasaj.com/dukkan/craftstyle,http://nuraycatasarimlar.emeksensin.com/ ve etsy de ,Ankaraya döndüğümde dükkan açma planım var umarım gerçekleşir ,zaman gösterecek :)) Bu yıl yada belki bir iki yıl daha burdayız sonra Ankaradaki evimize döneceğiz.Eşya getirmedik zaten, sitede ev kiraladık burdan yeni eşya aldık .İşte böyle ...

      Sil
  9. merhaba sitesi yeni keşfettem çok güzel paylaşımların var ellerine sağlık bende beklerim

    YanıtlaSil
  10. Benim sık kullanımlarımda artık sizlerde varsınız iyiki geldiniz..Seval hanım,Sevda Hnaım,Nuray Hanım,Serap hanım ve Benim Denizim... Sizden ricam izleyici olmadıysanız olmanız sevgiler ..

    YanıtlaSil
  11. ben cok kar sevarim ....ellerine sağlık
    Sarımsaklı Köfte cok gozal olmus

    YanıtlaSil
  12. Kar manzarası muhteşem insanın içi içine sığmıyor demi :)) Bizim buralarda kar yok ama bolca kuru ayaz var :((

    YanıtlaSil
  13. Bu yokuş hastaneden merkeze inen yokuş galiba:)) Ben yazın inerken bile zor inmiştim, karlı halini düşünemiyorum bile... Çin makarnası tarifinize bayıldım, ellerinize sağlık. Üretim yeri Çin olduğu için Noddle alıp bir türlü deneyememiştim, uzun erişte güzel fikir. Sonuçta ikisi de yumurtalı makarna:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil