25 Ocak 2012 Çarşamba

Yarı Yıl Tatili Başladıı...



Herkese merhaba...Bizim buralarda daha kar erimedi.Ama kar yağışı durdu.Artık eriyene kadar çekeriz soğunu...Unutmuşuz karın yağışını uzun zamandır bukadar ne yağmıştı nede günlerce sürmüştü...Ama olsun nihayet yağdı ya tüm mikroplar kırılmıştır artık.Ben bu hafta kızımla güzel bir tatil yaptım.Kar nedeniyle okullar tatil edildi tüm hafta.Bahaneyle baleyede platesede gidemedik tabii...Eee yokuşta oturmanın dezavantajı bu olsa gerek...Biz de ne yaptık...Bol bol pişirdik, yedik kekler mi yapmadık,poğaçalar mı yapmadık,kahvaltıya krepler mi pişirmedik,kurabiyeler mi yapmadık,araya bi de istek üzerine  kendi uydurma diet profitrolümü  mü yapmadık,battı balık yan gider dedik başamel soslu karnıbahar graten ve Cuma günüde üstüne Dipli zerişli Pilavla,kremalı patates ve kızartılarak yapılan İranın meşhur havuçlu tavuk yemeğinide yaptım...Oooo buda üstüne şerbetli tatlısı oldu kesin 1 kilo geri aldım..Eeee hem otur tüm hafta evde hemde en kalorilisinden indir bi güzel yemekleri daha ne olacak.Ne yapalım sefamız olsun...Sağlığımız yerinde olsun..Ne demiş atalarımız 'Bir dirhem et,bin ayıp örter':))))tabii işin şakası çok uğraştım incelmek için kas yapmak için hiç başa dönermiyim bir daha...Yedim ama ölçülü yedim..Bu günden itibaren tekrar baleye gidilecek ve spora gidilecek.Aslında bugün sporgünü değil ama kar nedeniyle benim gibi giden olmamış...Hocamız aradı bugün ikinizide bekliyorum dedi(kızımla)laf aramızda biraz rahatım bozuldu....Bugün hafta sonu yayıla yayıla oturmak ve kolay pratik yemekler yapmak vardı kafamda...Ben genellikle hafta sonları pratik ,çabuk pişen yada hafta içi zaman bulamadığım için yapamadığım ve de birazda bize ödül olsun diye pizza,hamburger,makarna,yada en sağlıklısından balık yapardım...Şimdi kara kara düşünüyorum bu gece neyapacağımı,gerçi eşim yine kolay bir yemek istedi yoğurtlu fırında patates...ama kız yemez ki ona ayrı bişey pişirmem gerek....ÖFFF işte nerden çıktı bu spor diyorum...ne yapayım ....aslında dert ettiğim konu bu karda kışta gitmek değil...Ben spora gittiğim gün mutlaka sebze pişiririm...yanında bol salata ve çorba ama dedim ya bugün haftasonu fizyolojimde yok böyle uğraşmalı şeyler yapamam...Aman ne yapalım dertlendim işte sizinle paylaşmak istedim....
Bu hafta kar nedeniyle benimde işlerim aksadı cheessecake yapamadım,iki cafede de iş olmadı ...Biri aslında Salı günü istedi hatta ogün dişçiye gitmiştim tıpkı bugünkü gibi(ağzım hala uyuşuk bir dişim kanal tedavisi görüyor.bugün bitti) ama yerler kar buz ben nasıl götüreyim onlarda da arabayla gelecek kimse yoktu ogün için ee yapamadım haliyle....Pazartesi yapıcam artık...
 Burasıda benim cheesecakeni yaptığım cafelerden biri...Buzdolabındaki cheesecakede benim..:)))Onlar benden sossuz istiyorlar.Çünkü müşterinin isteğine göre 3 çeşit sosları var talebe göre sos döküp veriyorlar...
http://www.caycumabizim.com/others/firma.php?xnumber1=26182&s=Lokanta,Aperatif,RestoranveTesisler&as=ÇaycumaYemek,Lokanta,Aperatif,RestoranveTesisler&f=BellaCafe-İtalinRestaurant
Ben 3 gündür bloglara girip çıkıyorum arkadaşları ziyaret  ediyorum.http://lezzetyagmuru.blogspot.com/%20Yorumlarımı bırakıyorum.Seval Hanım sayesinde   Zonguldak ve çevresindeki blogcu arkadaşlarla tanıştım.Onlara gittim yorumlarımı bıraktım.Umarım hepsiyle en yakın zamanda tanışırım...Dünde bütün gün Ayşe Yamanın bloğundaydım en eski kayıtlarına gittim.Amerika'ya ilk gidişinden itibaren nasıl yavaş yavaş bu noktaya geldiğini,ilk yaptığı pastaları,yemekleri ne kadar acemiymiş ,fotoğraflarıda öyle...Ama yılmamış sabırla denemiş yanılmış ve ortaya muhteşem pasta yapan bir AYŞE YAMAN çıkmış...Ben bu şeker Hamurlu pastalar konusunda onu TEK GEÇİYORUM izninizle...Kurabiyeleri,3 boyutlu pastaları ve fotoğrafları tek kelimeyle MUHTEŞEM.Övgüyü hakediyor.Ben kendisini tanımıyorum.Facebook sayfasında yorum bıraktım o da teşekkür etti.Bloğunda da yorum bıraktım vakit bulursanız benim naçizane bloğuma girip bakarmısınız diye ama daha gelmedi!!!sabırla bekliyorum bakalım...Bir yorum bıraksa neler neler vermezdim... Çok yoğun artık haliyle bir de oğluşu var Şubat ayında 1 yaşında olacak.Hem onun arkasından koş hemde enfes pastalar yap ve hala eğitim almaya devam et nasıl vakit bulsunda bloglara yorum bırakmaya gelsin...İlk yıllarda bloğunu ilk açtığında hiç yorumları yokmuş aynı benim gibi bakıyorum çoğu 0 yada 3 yorum.. .bende öyleydim:((((açar bakardım sık sık acaba biri beni keşfederde bi gelir bakar yorum bırakırmı diye.Tahminimce hepiniz öyle zamanlardan geçmişsinizdir.Ama o yılmamış yine paylaşmış yaptıklarını,seni izlemeyen olunca yorum bırakmayan olunca sanki boşluğa yazıp, kendin çalıp kendin oynuyormuşsun gibi oluyor bana öyle geliyordu ilk zamanlar Ayşe Yamanın 0 yorumsuz günlerini görünce, şimdi 180 yorumlar ve 957 kişi izleyicisi var, bende yılmayacağım. Ben uğraştım didindim kendi bloğuma günlerce bir tarif eklemedim.Hep araştırdım blogları ziyeret ettim takipçileri oldum,bloğumun linkini bıraktım her yorumumdan sonra gelip baksınlar diye.SIK KULLANDIKLARIM arasında bile AYŞE YAMAN BENDEN BİR ÜSSTE.Arkadaşlarıma gittim yorumlar bıraktım kimi geldi kimi gelmedi ben gene gittim bir iki kere daha yorum bıraktım.Baktım bazıları hiç oralı olmadı bazılarıda kızkardeş gibi davrandılar.Onları çok seviyorum Kim mi bunlar beni ilk günden beri yalnız bırakmayanlar..İşte burda http://www.papatyasef.com/,http://yemalilar.blogspot.com/http://mandalincikmazi.blogspot.com/,,http://hayattanazicik.blogspot.com/,http://bulbulunyeri.blogspot.com/,http://pastasarayim.blogspot.com/,http:///,http://cafepepela.blogspot.com/,
Dediğim gibi Ayşe Yamanda Kendisinede söyliyeceğim bunu (facebooktan yada bloğundan)insan 5 yılda nasıl emekliye emekliye bu raddeye gelir.Ben açıkçası onu eğitimli sanıyordum yani akademik bir kariyeri var sanıyordum,aşçılık ve pasta konusunda ama oda bizim gibi ev hanımıymış.Ben gerçi İç mimarlık okudum ama burası çok küçük bir yer işimi yapamıyorum.Zaten gönlümde geçti bu kadar yıl sonra bu konuda kendimi hiç geliştirmedim.Ev hanımı olunca mutfakta geçirdim buraya geldiğim ilk günden beri(9 yıl oldu )buarada AYŞE YAMAN ın bloğunun ilk sayfası eğer pastacılıkla ilgili öğrenmek istedikleriniz varsa çok güzel tarifleri ve paylaşımları var.
http://ayseyaman.blogspot.com/2007/04/yolculuk.html
Evet dedim ya bazı arkadaşlara yeni tariflerim var beklerim gelin dedim ama blogları gezmekten tarif yazamadım.Birde dün gece 3 fotoğrafı aynı karede göstermenin nasıl olacağını çalıştım,bloğumun ismini yazmayı denedim.Eşimin yardımı ile yaptım.İranlı bir arkadaşımın fotoğrafraflarını çok beğeniyordum,uğraştım buldum.Bana bugünlerde bir azim geldi valla kendime şaşırıyorum...Artık tariflerin zamanı geldi...İlk tarif kızımın öğretmenin isteğiyle karnelerle verilecek olan kurabiyenin olsun.Kızım Anaokulunda KELEBEKLER SINIFINDA bende kelebek kalıbı ile yaptım onların kurabiyesini.Elimde hala hamur kalınca hadi dedik yarısını kakao katalım değişik şekiller yapalım.Ben bu kurabiyeyi ilk kızımın doğumunda yaptım eve gelenlere yanında kız bir bebek biblosuyla hediye verdim.Sonra komşuma yaptım,Kızımın doğumgünlerinde arkadaşlarına verilmek üzere yaptım.Yeğenim DERİNE mevlüdünde yaptım.Çok sevilen bir kurabiyedir kolay kolay bayatlamaz,ağızda dağılır.Kavonoza koyun günlerce dursun.Poşete sarın benim gibi aylarca bayatlamaz, test ettim biliyorum.
KELEBEKLİ KURABİYE
1 paket yağ oda sıcaklığında
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı sirke
1 yumurtanın sarısı
tuzlu olmasını isterseniz 1 tatlı kaşığı tuz,tatlı olmasını isterseniz 14 yemek kaşığı şeker.
Aldığı kadar un,
Mozaik kurabiye için;
 hamurun yarısını 2 yemek kaşığı kakao ile tekrar yoğurdum.Hamuru yoğurup kelebekli kalıplarla kestim.Okulda yenilmesi için ayıcıklarda yapmıştım hem kakaolu hem sade ama okul tatil olunaca onlarda paketlendi diğer sınıfın öğretmenine hediye edildi.Kızgın fırında pembeleşene kadar pişirdik.DİKKAT Burda bir püf))) noktası var.Yumuşak bir kurabiye olmuş gibi gözüküyor ama soğudukça sertleşiyor.Bu yüzden soğuduğuna emin olduktan sonra dikkatlice tepsiden çıkarın aksi halde kırılırlar.Mozaik kurabiyede de iki hamuru merdane ile açtım yan yana (ellerim yağlı olduğu için fotoğrafı yok kusura bakmayın)iki parmak kalınlığında kestim,bir sade şerit bir kakaolu şerit olmak üzere 4 parçayı üstüste dizdim ve 1 parmak kalınlığında kestim tepsiye YATIK olarak dizdim.Bazılarınıda şerit kesmeden rulo yaptım onlarıda 1 parmak kalınlığında kestim onlarda iki renkli rulo oldular.Hepsi bukadar.
Karnıbahar Graten
1 orta boy karnıbahar
200 gr kıyma (isteğe göre fazla olabilir)
2 tane soğan,1 yemek kaşığı salça ve tuz,karabiber,sıvıyağ
Başamel için
2 bardak süt
2 kaşık un
2 kaşık yağ(becel yada tereyağ)
tuz,1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri rendesi
Karnıbaharı yıkayıp çiçek çiçek ayırıp haşlayalım,çatalla batırdığımızda yumuşamışsa pişmiş demektir.Çok haşlamaya gerek yok,aksi halde vitamini kayboluyor.Biz bu arada soğanı kavurup içine kıymayı ve daha sonra tuz baharat ve salçayı koyup kavuralım.Salça ile ilgili bir şey öğrenmiştim geçen yıl master şefe  konuk katılan bir hanım var Gülhan hanım çeşitli programlarda çıkar hatta şurdan hatırlarsınız ünlü bir markanın rondo,blendır tanıtımını yaparak yemek tarifi verirdi.Herneyse uzatmayalım dediki eğer yemeğe koyduğunuz salçayı kavurmadan hemen sonra su ilave edersiniz yemeğinizin ömrü KISA olur.Çünkü salça çok çabuk ekşir.Ben bunu bilmiyordum,öğrenince buna dikkat etmeye başladım.Karnı baharları süzüp fırına dayanıklı bir kaba koyup üstüne kıymayı dökelim ve başameli hazırlayalım,Un ve yağ kavrulur içine azar azar süt ilave edilir ve tuz dökülür,sütü birden dökersek topaklanır,kaynayınca eğer topaklanmışşsa blendırdan geçirmekte fayda var kıvamının akışkan olması gerekir.Başamelide dökelim kıymanın üstüne ve 200 derece fırında üstü hafif kızarana kadar pişirelim ve kaşarpeynirini ilave edip nar gibi kızarıncaya kadar fırında tutalım ilk sıcağı çıkana kadar servis etmeyelim yoksa dağılır.
Benim haşladığım karnıbahar biraz büyüktü ve kaba sığmadı...Tamda karnımız acıkmış akşam ağır bir yemek yiyeceğiz bari öğleni hafif geçirelim diye geri kalanından salata yaptım,uzun zamandır karnıbahar kızartması yapmıyordum hem spora gidip hem kızartma yiyemem haliyle zaten çok yağlı oluyor.Eskiden sık yapar yerdim ve de çok severim özlemedim değil hani... ama artık yapmıyorum.İşte şimdi vereceğim bu tarif aynı bana o tadı hatırlattı.Kızımla ben yiyeceğim yarışı yaptık.Bazı çocuklar sebze yemez ama benim kız tam tersi sebzeyi çok seviyor.Ama köfte,tavuk,et pek sevmiyor....Gerçi köfte sevmiyor ama hamburgeri yiğiyor,tavuğu sulu yemekte seviyor,et yemeyip döner seviyor bi garip anlayacağınız ama bence tüm çocuklar küçükken bir garip,o yüzden hiç üstüne gitmiyorum.Büyüdükçe damak tadı çok değişecek.Ben küçükken menemen yemezdim asla karnıbahar yemeği yemezdim,kızartmasınında sadece üstünü yerdim,kerevizi asla ağzıma sokmadım ama evdede pişmedi,ananemin evinde gördüm patates diye yedirmişti hiç unutmuyorum rahmetli...Şimdi hiçbir yemeği ayırt etmiyorum,gelelim tarife,
Karnıbahar salatası
Haşlanmış karnıbahar,yoğurt,sarımsak,1 yemek kaşığı mayonez,birkaç tane kornişon turşusu,nane varsa dereotu bende yoktu ama olsa mutlaka katardım.Hepsini karıştırın hepsi bukadar.

Zerişli Dipli Pilav
Daha önce bu pilavın tarifini vermiştim.http://yuksektopuklar77.blogspot.com/2011_02_01_archive.htmlBurdan tarife ulaşabilirsiniz,Orda içine badem ve kuru üzüm koymuştum.Bu tarifte zeriş konuluyor.İrandan sevgili arkadaşım Sanazın annesi yazlığa bize ziyaretlerinde getirmişlerdi.Ben tadını çok seviyorum zerişin ekşi bir tadı var ona biraz şeker katıp tadlandırıyorsunuz.Zerişi biraz suda bekletip şişiriyoruz.Küçük bir tavada zerişi az yağla,safranla ve 1tatlı kaşığı şekerle karıtırıyoruz.Pişen pilavın üstüne servis yaparken döküyoruz.Ben yazlıkta arkadaşımın bize yaptığının fotoğrafınıda koyuyorum buraya...Mutlaka yanına tavuk yemeği, olmazsa olmazı pilavın ...


ve son olarak çok beğenilen diet profitrolün yapım aşamasının fotoğraflarını çekmiştim.Onlarıda paylaşmak istiyorum ve kısa olarak tekraf tarifini vericem.



Diet Profitrol
2 elma rendeledim biraz ceviz,tarçın,biraz süt elinizi ıslatacak kadar ve kek kırıntılarını yoğurdum top şeklinde parçalar yaptım diğer kek kırıntılarıda 1 muz ve biraz sütle yoğurdum onuda küçük top şeklinde yaptım ve 1 paket puding pişirdim yaptığım topların üstüne döktüm üstünede hindistan cevizi bu kadar kolay işte...

8 yorum :

  1. Merhabalar canım,
    Kulaklarım çınlıyor,biri benden de mi bahsetmişşş:))
    Ne güzel içtenlikle samimiyetle yazılmış bir yazı.Yüreğine sağlık.İlk başladığımız da hepimiz ayni durumdaydık.Hala daha öğreneceğimiz çokk şeyler var.Yani ben kendi adıma söylüyorum.
    Ama sen de bu azminle Ayşe yaman gibi olacağına iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
    Yeterki isteyelim azmin elinden hiç bir şey kurtulamaz.
    Biliyormusun?
    Benim kızım da mimar.Mimar sinan ünüversitesi mezunu.
    Kar manzarasıyla ve kızınla birlikte harika günler geçirmişsiniz.Sefanız olsun,mutluluğunuz daim olsun canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşeşşür ederim Seval Hanım...Umarım Ayşe Yaman kadar olamasamda birşeyler yapmam gerektiğini düşünüyorum.

      Sil
  2. Ne kadar uzun bir post olmuş
    oku oku yoruldum sen de meydanı geniş bulmuşsun döktürmüşsün valla
    yaz canım yazzzz yaz
    buralarda olmasa ne yapardım ...
    Kızınla mutlu bir tatil dilerim aman kilolara dikkat :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla öyle oldu Yıldız Hanım içimi dökeyim dedim aslında geçen hafta yazıyordum spora giitttim bu arada günübirlik Ankaraya gittim geldim fotoğrafları düzenlememiştim onun için bu hafataya kaldı..dediğiniz gibi burası olmasa içimizi dökecek yer yok...kilolara dikkat zaten aman başladık bu hafta hemde aerobik yapıyoruz daha çok efor kaybedelim diye yok bu hafta yaramazlık yok dikkatli yemeğe devam yani anlayacağınız...:)))

      Sil
  3. Ne güzel yazmışsın,içini dökmüşsün,bence sende mutfağının iç mimarısın,nefis yemekler pasta börekler yapıyorsun ve beğenilip satılıyor olması gurur verici ,senin adına çok sevindim.Fotoğraflar harika,yemedende durulmazki,yemişsin iyi yapmışsın arada sırada ziyafet sofrası iyidir:))İyi tatiller dilerim,sevgilerimle...Kelime doğrulamayı kaldırırsan daha çok yorum alırsın canım...

    YanıtlaSil
  4. Bu kurabiyelerin uzun süre bayatlamaması gerçekten de çok iyi oluyor.diğer yaptıklarınız da çok güzel görünüyor.ellerinize sağlık.Ayrıca Ayşe Yaman konusunda bütün söylediklerinize katılıyorum.gerçekten de harika işler çıkartıyor.Amerikada yaşamanın bütün güzel avantajlarını da kullanıyor.ne şanslı.keşke biz de o ustalardan kurs alabilsek.tekrar ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil