22 Ekim 2010 Cuma

Sarımsak Turşusu- Sir torshi-Elmas Madeni

Sarımsak Turşusu
Bu turşunun tarifinı sevgili Nurhan ablamdan aldım.http://turkuaz37.blogcu.com/ Onun eşi İranlıdır.Bu turşuyu iyiki bize tatırdılar.Şimdi aile müptelası olduk.Özellikle balıkla birlikte yenildiğinde tadı çok güzel oluyor...Yapılışı çok kolay fakat beklemesi çok zor.....Çünkü en iyi kıvama gelmesi ve asıl makbulü sıkı durun tam yedi yıl sürüyor.Allah o günü görmemimizi nasip ederse bende ilk turşumu 2008 yılının Eylül ayında kurdum.Yani 2015 te açıcam.Ve hersene iki büyük kavonoz kuruyorum.Birini yedi yıl bekletmek diğerinide bir yıl sonra yemek için...Aslında istenilen sonuç bir yılda mümkün olmuyor...Ama biz bu tattan uzak durmak istemiyoruz.Bir yılda sarımsağın tadı hala keskin oluyor,Tadı anlaşılıyor.Fakat 2 yıl ve 4 yıl bekleyen sarımsağı görüntüsünü görmezseniz mümkün değil onun sarımsak olduğunu anlamazsınız.Ben hala yediyıllık bir turşu yemedim ama komşumun tattırdığı turşu 4 yıllıktı ve enfesti.İlk yediğinde eşim hiç beğenmedi.Ben bunu asla ağzıma koymam dedi sarımsağı kokusundan dolayı pek sevmez ama şimdi balıkla yemenin keyfini oda aldı.Ozamanlar kızım 1,5 yaşındaydı ve yediriyordum onada balıkla...Şimdi sırf bu turşuyu yesin diye balık yapmamızı istiyor bizden.Kızım şuan 4 yaşında oda bende çok sık hastalanmıyoruz.Ben bunu bu turşuya bağlıyorum.Bu elmas madenine ben ona bu ismi verdim.Çünkü çok kıymetli hem beklemesinden dolayı hemde tadından dolayı....Geçen yıl aklıma bu turşunun daha hızlı olması için bir fikir geldi...Bu turşuyu balzamik sirkesi ile yapmak.Ve istediğim sonuç bir yıl sonra oldu sanki normal sirkeyle yapmışımda 2 yıl sonra açılmış gibi oldu.Balzamik sirke etkisini hızlandırdı.İki yıl önce yaptığım turşumu yazlığa götürdüm ve bu yaz onu balıkla afiyetle yedik ve gerisinide getirmedim,nasılsa beklemesinden bir zarar gelmiyor ve seneyede orda tüketileceği  için...Eee orda turşu kalınca bende balzamik sirkeli olanı açtım ve sonuç mükemmel...Şimdi onu balık yaptığımızda yiyoruz.Ama ben bu senede normal sirke ile de sarımsak turşumu kurdum.Bukadar bahsettikten sonra gelelim bu sarımsak turşusunun elmas madeninin yapılışına...

Özellikle büyük bir cam kavanoz uzun süre bekleyeceği için daha sağlıklıdır.
İri dişli sarımsak...Sarımsakları dişlere ayırmıyoruz ve kabuklarını soymuyoruz.Sadece sakalını alıyoruz(artık temizlenmişde mümkün)ve bir kat üstünden kabuk alıyoruz.Ne kadar yapmak isterseniz okadar sarımsağı kavanoza koyun ve sadece sirke ile doldurun.Başka hiçbirşeye gerek yok.Demiştimki annemin arkadaşı olan Nalan Teyzemle bu tarifi konuşana dek.Onunda eşi İranlıdır.Bu turşuya şekerde konulmasının gerekli olduğunu söyledi...Benim turşularda bazılarında erime vardı.Eğer şeker ilave edersek bu sorun ortadan kalkarmış.Bende eve gelince hepsine şeker ilave ettim.Ağzını sıkıca kapayın.Mutlaka ne zaman yaptığınızı hatırlatacak tarihi bir etikete yazıp yapıştırın.
Balzamik sirkeli olan ise,
Burda diğerinden tek fark sarımsakları dişlere ayırmak.Kabuklar yine soyulmuyor.Dişlere ayırmanın sebebi süreyi hızlandırmak.Bu turşuyu ilk defa yapacağınız için küçük kavonozlara yapmanızı tavsiye ederim.Tadını bilmediğinizden dolayı yoksa bir sebebi yok tabii..Ben bu turşuyu herkeze anlatıyorum.Bende tadına bakanlar da  yaptı tatmayanlar da yaptı okadar iyi anlatmışım ki meraktan kurdular.Yemeye başlayanlar sonuçtan çok memnunlar.Umarım sizlerde merak edip kurarsınız ve seversiniz....

4 yorum :

  1. selam:)
    Sevgili Ayça bloğumu beğenerek takip etmene ve bazı tarifler almana çok sevindim her zaman beklerim canım
    ben de sana iadei ziyarete geldim seni izlemek istedim ama sorun çıkıyor tekrar deneyeceğim ayrıca blog dünyasına da hoşgeldin hayırlı bol ziyaretcili olsun bloğun
    nacizane bir önerim var sana yazılarına mutlaka tarifini verdiğin yemeklerin resmini ekle da anlaşılır oluyor
    kahvemi denemek istemişsin bloğumda da cevap verdim ama birkez de burada yazayım ben sıcak çikolata yapılan toz çikolata alıyorum burada ama olmadığı takdir de neskuik de kullanabilirsin denediğin birşey olursa fikrini yazmanı rica edebilirmiyim?:D
    sevgiler
    Aynur

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, cok gozal olmus , benda bunu yapajam sagolun

    YanıtlaSil
  3. selam Ayça nasılsın?
    bir sabah kahvesi içeyim diye geldim ama sanırım hala uykudasın)))))))))))))
    sevgilerimi bıraktım hoşcakal

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Aynur hanım ben uzun zamandır bloğumla ilgilenemedim.şehir dışındaydım artık döndüm ve aranızdayım...

    YanıtlaSil