ortadaki ananem sağındaki kızkardeşi
Benim ananem Selanik göçmeni bir ailenin çocuğuydu.Ama babasının işi nedeniyle Edirne'li oldukları halde Kırklareli-Vize'de doğmuş.Ailesi çok zengin ve okumuş görgülü insanlarmış o zamanlar doğuda erkeklerle göz göze gelemez iken onlar kalabalık bir gençlik grupları ile bisikletlerle Karaağaç-Edirnede bisiklet turu yaparlarmış.Kendisi de o devirde nerde kız çocuklarının okutulması söz konusu bile değilken (1940 lı yıllarda)liseyi bitirmiş.Biliyosunuzdur o zamanlar lise okumak üniversite okumakla eş değermiş.Yıllarca köylerde öğretmenlik yapmış.Nişanlanmış dışişleri görevlisi biri ile( o anlatırken ateşe derdi )hem Fransızca kurslara gitmiş hemde akşam sanat okuluna devam etmiş.Evlenince çok misafir ağırlıyacakları için nişanlısı değişik yemekler öğrenmesi için akşam sanat okuluna gitmesini istemiş aslında o düz liseye gitmeyi arzuluyormuş çokda başarılı olup üniversiyetide okurmuş.Ama nişanlısından ayrılmış...Kırık bir aşk öyküsü içinde ukte kalan bir üniversite hemde çok sevdiği biriyle evlenenemek...Teyzeminde böyle bir kırık üstelik sonu acı biten bir aşk öyküsü vardı ama hiç bahsetmezdi...İşte ananem o yıllarda hem okuldaki yemek bilgilerinden hemde Edirne'de yaşamanın avantajları ile çok büyük bir yemek arşivine sahipti...Onların komşuları Fransızlar,Ermeniler,Rumlar imiş...Ve bu yemekte bir Rum yemeği zaten adından anlaşıldığı gibi o zamanlar nerde şimdiki bolluk arka arkaya savaşlar ve kıtlık.İşte kabukların bile değerlendirildiği o devirden kalan eski ama bir okadar da değerli bir yemek...buda bahsettiğim gezilerden
bir kare en
sağdakiler
ananem ve benim yakışıklı dedem....
burda da ananem-dedem
ananemin kardeşi ve
iki dayım ve annemin
küçüklükleri
Şimdi size şu eski yemeğin tarifini vereyim.
MANCİNİKOS
1 kilo kabağın kabukları(dolma yaparken kabukları ile yaptım)
yarım limon
1 bardak su
2-3 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
3-4 kaşık zeytinyağ
isteğe bağlı dereotu
Kabukları ve diğer tüm malzemeyi küçük bir tencereye koyun ve kaynatın suyunu çekip yağı kalana kadar pişirin ve kahvaltılarda size sağlıklı bir sebze çeşidi...
İşte benim buaralar yediklerime dikkat ettiğimden bol yeşillikli kahvaltı sofram...ve MANCİNİKOS
Belki ön yargı ile yaklaşıcaksınız kabuktan da yemek olurmu diye ama işte oluyor vede gayet lezzetli oluyor...Ben birde dolmalık biberlerin saplarından hani o çöpe attığınız yerlerinden bir yemek yapıyorum size tadının nasıl olduğunu anlatamam ama özellikle yazın olmalı...Fırsat olursa yaptığımda paylaşırım...
Bu yemeğin tarifini sevgili Safiye arkadaşıma gönderiyorum.Kendisi ''Yöresel Yemekler Etkinliği'' düzenlemiş çokda iyi etmiş...http://safiyeile.blogspot.com/
Ayça'cığım, bayılıyorum böyle ilginç tariflere. Neden kabuğuyla yemek olmasın ki zaten. Annem de dolma yaptıktan sonra içleriyle mücver yapardı. Mutfakta herşeyi değerlendirmek lazım değil mi :) Bu arada çok merak ettim , biber saplarıyla yaptığın yemeği. Merakla bekliyorum.
YanıtlaSilResimler de çok hoş. Çok seviyorum böyle eski, duygulu, anılarla dolu resimleri.
Yüreğine, ellerine sağlık canım. Sevgiler.
Selamünaleyküm nasılsın blogların bir faydası da yöresel yemekleri ön plana çıkarması mutfak kültürümüzü daha da zenginleştirmesi..
YanıtlaSilKabak alınca kabukları ile yapmayı düşünüyorum aynı lezzeti yakalayabilir miyim bilmiyorum..
Hayırlı Cumalar Allah'a emanet ol.
lezzetli görünüyor ellerinize sağlı.
YanıtlaSilSelamlar arkadaşım zeytin yaglı sogan dolman yayında 2. tarifinide daha sonra alıcam ellerine saglık çok güzel tarif kazandırdın etkinlige tekrar katılmanı beklerim
YanıtlaSilevet canım çok güzel paylaşım:)))
YanıtlaSilAyca cim san bana bagels tarifin sordunmu.
YanıtlaSilsunu Buldum sana :)
http://www.youtube.com/watch?v=R5PIxAMdNOU