28 Nisan 2012 Cumartesi

Yine Bir Haftasonu....Ve Seksenler...




Herkeze iyi haftasonları sevdiklerinizle umarım güzel saatler geçirirsiniz,bu güzel havada doyasıya dışarılarda gönlünüzce dolaşırsınız.Ben hiç evden dışarıya  çıkmayı düşünmüyorum valla o kadar evde olmayı özlüyorum ki,hele hele boş boş internette olup hem bloğumla ilgilenmeyi hemde sizleri gezip tarif defterime yenileri eklemeyi seviyorum.Buara tariflerden çok hepimizin bildiklerini daha iyi nasıl sunabilirime taktım şimdi bunun araştırmasını yapıyorum.Hem sizlere örnek olsun hemde sipariş verenleri memnun etmek için görselliğe takmış vaziyetteyim.Boş vakitlerimde bununla ilgili araştırma yapıyorum.Buara en çok pembekekik(Sibel ablanın)yaptığı çilek jöleli tatlısı çok hoşuma gitti bu görüntüyü cheesecake dönüştürme fikrim var.Çilek kısa süre sonra tezgahlardan kalkacak elimi çabuk tutmalıyım...
Evde olmak güzel haftalar sonra bir haftasonu mutfaktan olmadan bilgisayarımın başında zaman geçirmek paha biçilmez.Sabahtan ev işlerini bitirdim hiç susmayan bir çamaşır makinem ve hiç üstü boşalmayan bir ütü masam var...tabii kesin sizinde var...Annem eskiden derdi bu kirli sepeti hiç birgün boş gçremedim diye...Mümkünmü bende göremedim.Öykünün ki ayrı bizim evde maşallah ikiside hiç boş kalmadı buara...Geçengün arkadaşıma oturmaya gittim geçtiğimiz günlerde yeni bebeği olmuştu hatta ona kurabiye yapıp burda yayınlamıştım.Üçüncü defa oğlu oldu:))ona sordum günde kaç kere makine çalıştırıyorsun diye ben 3 kişi nerdeyse hafta 4 gün bazen günde iki kere makine çalıştırıyorum...Oda 6 gün çalıştırıyormuş eee benden daha işleri zor olan varken üzülmekten dert etmekten vazgeçtim.Ne yapalım sağlığımız yerinde olsun yeterki....Biz yine teknolojik olarak iyi bir zamanda yaşıyoruz.Eskiden bizim evde çocukken merdaneli bir makine vardı annem saatlerce onda çamaşır yıkardı...Ama onda yıkanan herşey öyle güzel yıkanırdıkı beyazlar kar gibi olurdu....Bir çoğunuz benden büyük olduğunuz için hepiniz yetişmişsinizdir o döneme....
Her bölümünü izleme sanşım olmasada şu sıra en çok sevdiğim dizi SEKSENLER dizisi...Dün akşamda bir tv programında bir kaç oyuncusu çıkınca hatta program için internetten araştırma yapıp 80 li yıllara damgasını vuran olaylar yada o yıllarda ne giyilirdi ne yapılırdı diye araştırma yapmışlar...Çoktan beri bende sizlere bu yıllarda hatırladığım şeyleri yazmak sizinde aklınızda olanları bilmek istiyordum.İşte başlıyorum.
Aslında bu yılda kötü bir şey olmuştu hepiniz zaten biliyosunuz onun için onu yazmıyorum.Adile Naşitle geceleri masal dinlemek ve bize kuzucuklarım demesi,Siyah-Beyaz tv,kumandasız bir televizyon,merdaneli çamaşır makinesi,tellerle sarılan sigortalar,ışıklı teypler,Dallas ,Kara Şimşek dizisi , yılbaşı programları,Cenk Koray ile pazar günleri olan  tele kutu programı,Halit Kıvanç'ın sunduğu cumartesi eğlence programları(eskiden ne güzel tv programları vardı şimdi tv de diziden başka birşey yok),Sezen Cumhur Önal(o zamandan beri yabancı müzik dinlemeyi severdim)TRT 2 Kanalındaki Pop Saati Erhan Konuk sunardı.Cuma gecelerini iple çekerdim.bir Madonna klibi yada Micheal Jakson şarkısı dinleyeceğim diye,çizgi filmlerde şeker kız candy ve himen,fame dizisi(şöhret)ben çok severdim bu diziyi,kıyafetlerde ise kalın uzun kazaklar,ayak altından geçen taytlar, sanatçıların giydikleri parlak taytlar,renk renk spor yapmak için mayolar,taytın üzerine takılan konçlar(tozluk)beyaz buzlu kot pantolanlar hatta nerdeyse şalvar gibi bol:)))siyah ayakkabı beyaz çorap, dr.martines ayakkabılar,deri etek ve deri pantolon,renkli bez espardinler ve renkli bez spor ayakkabılar,bilekten beyaz spor ayakkabılar,büyük çerçeveli numaralı gözlükler, kabarık saçlar,vatkalı kıyafetler,püsküllü büyük küpeler,kot etekler...benim hatırladıklarım bu kadar sizlerin eğer eklemek istedikleriniz varsa bekliyorum...





Çilek mevsimi nedeniyle buara herşeye çilek ekliyorum.Hepinizin bildiği sütlü irmik tatlısının üstünede sos yaptım...


Çilek Püreli Sütlü İrmik Tatlısı
1 lt süt
8 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
50 gr margarin
Püresi için
15-20 civarında yıkanmış ve kurulanmış çilek
3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
Muhallebinin tüm malzemesini karıştırıp kaynatın,size sulu gibi gelebilir ama soğudukça koyulaşacak.Ben bir kaç tane kupaya koydum diğer kalan kısmınıda borcama döktüm.Rondoda çilek ve şeker karıştırılır pişen tatlının üstüne dökülür.
Tatlı olurda tuzlu olmazmı...Geçenlerde  Meliha(hayatcafe) yapmıştı tava böreği görüntü herzamanki gibi süperdi.Çoktandır ben yapmamıştım yapsamda resimlememiştim.Bloğumu ilk açtığım zamanlarda fırını açmaya üşenenler için yayınlamıştım hatırlıyorum demekki çok uzun zaman olmuştu.Kızım için kıymalı eşim için peynirli yaptım.Şimdide tarifi gelsin.
Bu peynirli....

Buda kıymalı olan...

Tava Böreği
Benim evde kuru ev yufkam vardı.Sağolsun benim eve temizlik için gelen emektar yardımcım hersene benide düşünerek yufka yapar,bütün kış faydalanırız.Kuru yufkanız varsa 4-5 yufka yeterli benim yufkaların çaplarıda küçük oyüzden sayı normal.
Normal yufkadan yapılacaksa aslında tavanızında boyu burda önemli sanırım benim evdeki tavam 26 cm. bu börek için 2-3 yufka yeterli.
sıvıyağ,süt göz kararı.(Kuru yufkayı ıslatmak için su dolu bir kaba sokup çıkardım süte ihtiyacım olmadı)
İç malzeme,ben dediğim gibi hem peynirli hem kıymalı hazırladım.Ispanaklısı,çiğden rendelenen patates ve kavrulmuş soğanlı karışımıda tavsiye ederim.Yada çökelekli içine bir domates,sivri biber ve maydonoz doğrayarakta hazırlıyabilirsiniz.Sınırsız iç malzeme olanağı var...
Gelelim yapılışına...Kuru yufkayı suya sokup çıkardım yağladığım tavaya parça parça dizdim arasına kaşıkla sıvıyağ gezdirdim.2 yufka olunca iç malzemesini koyuyoruz ve kalan yufkalarıda diziyoruz.Üstünede sıvıyağ gezdirerek kapak kapatarak kısık ateşte çevire çevire pişiriyoruz.Pişmeye yakın kapağını açın ve çıtır çıtır olsun...Yanında ayran tavsiye edeim bizim menüde de vardı ama yanına eklemeyi unutmuşum.Bu bizim akşam yemeğimizdi ama her öğün sabah,öğle çat kapı gelen misafirlerinize,akşam üstleri çaylarında kolay ve pratik bir börek.Afiyet olsun...
Bu iki tarifi ''74.Hafta Porselen Demlik Çay Saati'' etkinliğine ev sahipliği yapan Paşasoframa ve ''Çay Kahve Bahane ''etkinliğine ev sahipliği yapan Pastaeline gidiyor.Kolay gelsin iki arkadaşımada sevgilerimi iletiyorum...
Herkeze mutlu ve sağlıklı günler diliyorum...

14 yorum :

  1. Her şeyi yazmışsın düşündüm aklıma farklı bir şey gelmedi 80 li yıllardan. Bu arada bitkisel jöle kullandım.Dr.O rengi çok çok güzeldi.Pastanın güzelliği jöleden geldi.Ellerine sağlık gene çok güzel şeyler yapmışsın.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. 80 leri negüzel anlatmışsın canım.çizgifilmleri bile hatırlıyorum.resimleri görünce yeniden döndüm 80 lere.bu arada tatlıda harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. tarif icin cok tsk.ler canim ellerine saglik yine beklerim.

    YanıtlaSil
  4. 80ler bir başkaymış canım filimlri izlerken o saflık ve temiz yürekli insanlar çok hoş
    mmm sütlü tatlı harika mmm mis aladım
    :)

    YanıtlaSil
  5. canım benim tariflerin çok iştah açıcı görünüyor...
    enfeeees...
    eline emeğine sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. umarım benim gibi sende gardolabını topladın :) Ayçe değil mi :) çünkü ismin sadece mailinde geçiyor bende öle oldugunu dusundum :) 80leri bende özlüyorum aslında ve de 90 ları, hersey daha guzeldi sanki, elimizin altında yoktu ve değeri daha fazlaydı. şimdi hersey var ve heryerde. buarada benimde evde tek boş durmayan yer bulasık makinesi ve mutfak lavabosunun içi :D çilekli kupa bayılırım bende kedi dili ve vanilyalı pudingle yapıcam inş. bu haftaiçinde.

    YanıtlaSil
  7. Aynen bizde de neredeyse hergün çamaşır makinesi çalışıyor. Bulaşık makinesini söylemeye gerek bile duymuyorum :) Demişsin ya merdaneli makine vardı diye,teyemlerde vardı ondan.Her taraf suya batardı :) ahh ahh insanlar ne zorluklar çekiyorlarmış, makinede yıkıyorlar sözde çamaşırı. Bizde lavalüx vardı, bir tarafta yıkar bir tarafta haldır huldur kurutur. Ordan al oraya koy. Ayyy ne zor işler :) Biz şimdi rahata alışınca eskiler çok zor geliyor insana. Herşey ne kadar değişmiş kısa sürede değil mi?İnsan geriye dönüp bakınca daha iyi anlıyor değişimi.
    Eskiler diyince çenem düşüyor böyle :) Yine de güzel günlerdi.
    Canım, börek de gel beni ye diyor durmadan bana buarada :) Ama benim gözüm yine çileklide, dünyanın en güzel aromalarından, mis gibi. Ellerine sağlık Ayça'cığım. Çok çok öptüm. Kucak dolusu sevgiler.
    Türkan :)

    YanıtlaSil
  8. sanırım en mutlu olduğumuz yıllarda galiba.Ne güzeldi seksenler.Eline sağlık aldım tarifleri teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  9. Çilek sosunu görünce benim de canım çilekli tarifler denemek istedi:)) Ellerinize sağlık, herşey nefis görünüyor. '80 leri ve '90 ları ben de çok özlüyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. cıleklı herseye bayılıyorum sımdıde zamanı geldı :)) canım cektıı cok :)

    YanıtlaSil
  11. Ahhh o çamaşırlar ahhh..:((
    Bende 3 çocuk var ve çamaşır makinamın dili olsada konuşsa..:)))
    Birkaç sene önce kurutucu aldım ve biraz olsun rahatladım çünkü kurumuyorlardı ve her yer çamaşırdı.
    Canım benim çilekli irmik tatlısıda,börekte nefiss görünüyor.
    Bende bir daha kine kıymalı yapacağım inşallah..
    Eminim çok daha güzel olur.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize saglik. Seksenler dizisini ben de cok severek izliyorum. Eskiden komsuluklar daha saf daha ictendi. O zamanlar cocuk olmak , aksama kadar sokaklarda kosmak cok guzeldi...

    YanıtlaSil
  13. CANIM BEN GELDİM
    BENDE ÖDÜLÜN VAR
    :))))

    YanıtlaSil
  14. pozitif pembenin pozitif enerjisi için blogumda bir ödül var :) sevgilerimle...

    YanıtlaSil