3 Mart 2012 Cumartesi

Kar Taneleri....

Alıcı kuşlar gibi başımın üstünde dönüp durmayın
Kol kola girip yalnızlığımı vurmayın yüzüme kar taneleri

Ah özledim hemde çok özledim ezberledim beklemeyi
Özledim hemde çok özledim ezberledim beklemeyi
Yollar benim umudumdur yoları kapatmayın
Yağmayın yollarıma durun kar taneleri
Bu kar böyle yağdıkça aklıma bu şarkı geldi...Tam durduğunu zannedip sevinirken bugün tekrar lapa lapa yağdı...
Bu akşamüstü bloğuma girdim yazımı yazdım fotoğrafları ekledim uzun uzun tarifleri verdim.Ben uzun zamandır yeni arayüzü kullandığımdan orda kendi kendine yayın kaydediliyordu,aslında bir önceki kayıtta arada bir kaydet demiştim,ama hastalığın verdiği dalgınlıkla biranda boş bulunup kaydetmeden yayınlaya basmışım...Baktımki yazdıklarım uçuvermiş...Ne oluyor bana bugünlerde çok dalgınım,kafam çok dolu ....
Bir önce yazdıklarımdan uzun uzun bahsetmeyeceğim,çoğu aklımda bile değil...Çok kar yağdı yine evde mahsur kaldık,kızımın hastalığı dahada arttı,yorgunluktan aksilikler yaşadım dah neler neler...
Geçen hafta bir araştırma yaptığımı hem kızım için hem bloğum için bir şey yapmak istediğimi yazmıştım.Hazır evdeyken çoktandır aklımda olan kurabiye evi yapayım dedim.Akşamdan eşime sipariş verdim.Sabah kalktım evin kalıplarını  internetteki adresten çıktısını almıştım bir güzel onları kartondon kestim.Kurabiye hamurunu yoğurdum dinlendirdim,royal icingi hazırladım ve başladım kurabiyeyi yapmaya hiçde kolay değilmiş,nişasta ile tezgahta açın diyordu tarifte fakat açılıyor ama ordan yağlı kağıda aktarınca kopuyor.Sonra yağlı kağıtta açayım dedim iyi güzel ama o koca parçada hem açmak hem tepsiye yerleştirmek zor oldu,bende yağlı kağıdın üzerinde açtıklarımı tek tek kağıtlarını kesip tepsiye yerleştirdim.Bu kurabiyeyi ufuk mutfakta adlı blogcu arkadaşımın sayfasında görmüştüm kendisi 2008 yılından beri her yeni yıla girerken yapmış ama her seferinde başka tarifi kullanmış hatta sonra tekrar hepsini okuduğumda benim yaptığım tarifteki kurabiyenin neden kırılgan olduğunu anladım.İlk verdiği tarifte tereyağ vardı  sonrakinde daha sert olması için margarin kullandığını,yumurtayı çoğaltmış,buğday nişastasını patates nişastası ile değiştirmiş,herneyse benimde hatam sadece bu tarife odaklanıp diğer yıllardaki kayıtlara değilde resimlere bakmışım...Merak edenler için burdaki adreste mevcut tarifleri ve fotoğrafları.
http://www.ufukmutfakta.com/2009/12/2010-kurabiye-evim.html
Ben başladığımda kurabiyeye kızımın durumu iyiydi fakat öğle ateşi 40 dereceye çıkınca panikledim bi yandan onunla ilgilendim bir yanda mutfağa gidip kurabiyeyi yaptım sonunda zaten yorgunluktan sabaha kadar kızımın başlında beklemekten bende hastalandım.Hatalarımı az çok buldum ufuk hanımada belirtim sağolsun oda cevap verdi...Bir daha ki denemem de daha dikkatli olmam gerekli bunu anladım.Ama hiç kolay değilmiş nerden girdim bu işe dedim...ama yapıcam azimliyim...Şimdi evde kurabiye evden kalan bir torba kurabiye kırıntısı var artık onları kırıntı kekli cheesecake de değerlendiricem sevgili AYNUR ablamın tarifi zevkle yaptığım bir pastadır...Size kurabiyenin başlangıcı ve hazin sonunu göstermek istiyorum işte burda!!!

Kızım hasta olunca iştahı azaldı tabii haliyle,bende sevdiği yemekleri yapayım da en azından bahanesi olmasın dedim ama yanıldım yemedi yemedi...
Okulda bezelye yediğinden bahsedip duruyordu anne sende yap deyince aklıma buzluktaki arakalar aklıma geldi.Orman kebabı yaptım yanında mercimekli bulgur pilavı ama tadına bakmakla yetindi.Tarifine gelince kısaca,


Orman Kebabı

250 gr kuşbaşı dana eti
yarım kg iç bezelye
1 tane havuç
1 tane patates
1 tane orta boy soğan
salça,zeytinyağ,tuz
Önce eti kavurup kendi suyunda,su azaldıkçada sıcak su katarak kısık ateşte pişirdim.Soğanı yağda pembeleştirdikten sonra sırayla havucu ve patateside kavurdum,salçasını ve tuzunuda kattıktan sonra pişen eti ve suyunu bezelye ile tencereye ekledim.Kısık ateşte bezelye pişene kadar pişirdim.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı su
yarım su bardağı yeşil mercimek(ıslatılmış,haşlanmış)
3 tane ortaboy kuru soğan (bulgur pilavında fazla soğan olması daha lezzetli olmasını sağlıyor.)
tereyağ,karabiber,tuz
Soğanı yağda pembeleştirdim mercimeği kattım sonra baharatı ve kavurmaya devam ettim.Suyunu ilave edip kaynattım ve bulguru ekledim.Kısık ateşte pişirdim ve demlendirdim.

Bir önceki kaydımda poğaça yaptığımdan ama şeklini beğenmediğim için yeniden yapacağımdan bahsetmiştim.Bende akşamdan yoğurdum ve dolaba koydum.Sabah hem sıcak yiyelim diye hemde kıtır kıtır bir tadı olsun diye sabah pişirdim...Çok eskiden aldığımız bir poğaça kalıbı vardı.Daha ben evlenmemiştim.Şimdi bu kalıplardan  piyasada satılıyormu bilmem?Bu kalıplar hamurun yoğurup hemen yapılmasında başarılı olmuyor mutlaka hamurun dolapta beklemesi şart kullanma klavuzunda da yazıyordu.Görüntü itabariyle güzel oluyor ama şartta değil...

İstiridye Görünümlü Kıtır Poğaça
yarım paket margarin tavada eritilmiş olacak
yarım su bardağı zeytin yağı
2 yumurta 1nin sarısı üstüne sürülecek
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı su
aldığı kadar un,tuz,kabartma tozu
Hepsini yoğurup 1 gece dolapta bekletim,sabah taneledim,içine hem kıymalı hemde peynirli harç koydum.Yağlanmış tepside 180 derecede 15 dakikada pişirdim.
Kızıma bir hoşluk olsun diye hemde iştahı kabarsın diye ona bunları yaptım....


Caretta Caretta ve Kara kamlumbağaları...

Çoktandır aklımda olan bir tarifti.Çok aktif olmayan bir blogda şans eseri görüp aklımın bir kenarına not almıştım...Sizde çocuklar için böyle bir süprizler yapıp şaşırtabilirsiniz.Ben mutlaka günlerde yada aldığım siparişlerde çocuklara özel şeyler yaparım...En çok onlar herşeyi hakediyor bence.
Ben epeydir blogcu arkadaşlarımın yaptıklarını yada bana anımsattıklarını yapıyorum farkındaysanız bu da benim kendi çapımda yaptığım küçük bir etkinlik oldu.Ama ben bloğumu açtığımdan beri sevdiğim tarifleri mutlaka yapıp paylaşmışımdır.Özellikle Aynur abladan çok tarif yaparım.(papatya şef)
ondan aldığım tariflerde hiç tutmayan bir şey olmamıştır.Bu da bende ona karşı tabii sonsuz bir güven olşturdu...Hele en son yaşadığım olaydan sonra...kolay kolay herkezin tarifini denemekten kaçınıyorum.
Bloğunda okuyup hatta ona bıraktığım yorumda hemen mutfağa girip yapıyorum dediğim Birsel Hanımın http://annekizmutfaktayiz.blogspot.com/
fırın poşetinde AYVA TATLISINI hemen denedim balkonda çoktandır,tatlı olmayı bekleyen hazır ayvalar varken değerlendireyim dedim.Akşam da eşim kaymakta getirdi.OHHH süperdi gerçekten.Tarif çok kolay basit ve yalın ama Birsel Hanımın verdiği şeker oranı benim ayvalarımın büyüklüğü ve biraz sularının çekmesi yüzünden az geldi.Ve rengi hiç alışık olmadığım bir renk olduğu için hemen ben hübüsküs çiçeği ve şekerle bir sos yaptım.Çünkü ayvalar çok susuz oldu bundan sonra poşeti de üzerinden delmem...Poşette olunca çok çabuk pişti ben eskiden saatlerce fırında pişirirdim. Birsel Hanıma tekrar teşekkür ediyorum bu tarifi paylaştığı için.Hübüsküs çiçeğini evde bulunduruyordum ayva tatlısı için ama hiç cesaret edememiştim.Fakat geçen hafta sevgili Aynur ablacım yapmış onun tarifide burda var http://www.papatyasef.com/index.php/tatlilarvepastalar/serbetlitatlilar/426-ayvaekerkaymakfstksu ona istinaden hübüsküsü denedim.Bundan önce kullandığım gıda boyasına yada lohusa şekerine hiç gerek olmadığını gördüm.


bu tabağı geçen hafta Demirpark Migrostan aldım.Nasılda yakıştı Ayva tatlılarına:))))

Fırın Poşetinde Ayva Tatlısı

Benim evde 5 tane ayvam vardı ve iriydiler ayvalardan biri rendelenecek
2 elma rendesi
1 kahve fincanı kuru üzüm
1 çubuk tarçın (pişerken enfes bir koku çıkardı)
Her ayva için 4-5 kaşık şeker
1 fırın poşeti
Ayvaları soyup ortalarını aldım (çekirdeklerinide poşete koydum) su dolu bir kaba koydum.Elma ve ayvanın birini rendeledim ayvaları şekerle ovdum.Bir kapta şeker,üzüm,elma ve ayva rendesini karıştırdım.Ayvaların ortasına bölüştürdüm.Fırın poşetine dizdim tarçın çubuğunuda ilave ettim ve kızgın fırında  1 saat pişirdim.Poşeti bir kaç yerinden deldim ama bir daha ki sefere tek bir delik açarım.
Daha sonra şeker,hübüsküs ve su ile bir şerbet yaptım hepsi göz kararı oldu...

Şimdilik benden bu kadar hoşçakalın.

9 yorum :

  1. Önce çok geçmiş olsun pozitif pembecim,acil şifalar diliyorum,yemekler,poğaça,kurabiye hepsi çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık ayva tatlısına bayılırım,tabağın gerçekten çok hoş güle güle kullan sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık.Hepsi birbirinden güzel.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Hepsi nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Özellikle kaplumbağalar harika görünüyor.Kuzucuğuna da çok geçmiş olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. bu kadar lezzet bir arada görmek iyi olmuyor canım.hepsi birbirinden güzel.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Caanım,
    öncelikle sana da kızına da geçmişler olsun.
    Ufuk mutfakta benim de çok severek izlediğim bir blog. Her yıl yapar kurabiye evi. Bir kaç kere bende yeğenlerimle denesem mi dedim ama kendime güvenemedim. Çok sabırsız biri olan bana göre değil. Seyretmekte güzel. Ama sen hataları bulmuşsun, ilerde çok güzellerini yapacağına eminim.
    Yemeklerin süper görünüyor. Ayva tatlısına bayıldım ama en çokda boya kullanılmadan oluşan renge vuruldum. Muhteşem görünüyor.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Ayça'cığım eline sağlık hepsi güzel olmuş maşaallah bir postta neler neler karşıma çıktı süpersin:)
    Kızına geçmiş olsun canım mide almayınca zorlamamak lazım bende 4 gündür midemden rahatsızım hiç birşey yiyemiyorum:(
    geçer merak etme sıcak tut birde içirebilirsen zencefis içir
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba canım.
    Bu aralar yoğunluktan bloğumu güncelleyemediğim gibi sizleri de ziyaret edemiyorum.
    Görmeyeli birbirinden nefis lezzetler hazırlamışsın.Ellerine sağlık canım,
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Hepsi birbirinden nefis, emeğinize sağlık. Ben de hübüsküs çiçeğini not alıyorum, belki birgün lazım olur:)) Afiyet, şifa olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. karettalara bayıldım oğluma en kısa zamanda yaparam inşallah ellerinize sağlık cılgınpastalar

    YanıtlaSil